СПРЕМНИ ЗА ИЗАЗОВЕ БУДУЋНОСТИ
22.03.2010
Уз подршку Министарства омладине и спорта Србије, представници 38 локалних самоуправа и директор УСАИД Програма економске сигурности Мајкл Пилсбери, потписали су Меморандуме о разумавању, на церемонији која је одржана у Београду под називом „Спремни за изазове будућности“. Овај документ, како су истакли организатори скупа, створиће услове за јачање локалних Канцеларија за младе у области омладинског предузетништва и омогућити спровођење програма за развој предузетништва на локалном нивоу. Потписивању су присуствовале Министарка омладине и спорта у Влади Републике Србије Снежана Самарџић Марковић и амабасадорка Сједињених Држава у Србији Мери Ворлик.

Пројекат “Израда Акционог плана омладинсклог предузетништва“ који је предложила Канцеларија за младе градских општина Палилула и Пантелеј Града Ниша такође је добио грант УСАИД-а. Уговор о финансирању пројекта, у име Градске општине Палилула, по овлашћењу председника, потписао је Бобан Микић, члан општинског Већа.

Циљ меморандума је спровођење Програма за развој предузетништва на локалном нивоу, а његовим потписивањем стварају се институционални предуслови да локалне канцеларије самостално информишу младе о могућностима за бављење предузетништвом истакла је министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић. Министарка је подсетила да Србија до недавно није имала Стратегију за младе, а самим тим ни визију шта треба да ради са својом омладином.  "Сада имамо стратегију у којој су сами млади идентификовали три кључна проблема - незапосленост, неинформисаност и недостатак квалитетно проведеног слободног вемена", рекла је она и додала да је један од начина решавања тих проблема отварање канцеларија за младе. Према њеним речима, отварањем канцеларија локалне самоуправе показују да желе да брину о младима, а овај пројекат ће омогућити и да се економски оснаже. "Србија у ЕУ, коју предводе млади и мотивисани људи јесте сан за који се вреди борити", оценила је министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић.

Поводом потписаног Меморандума, амбасадорка Сједињених Држава у Србији, Мери Ворлик је истакла: “Окупили смо се данас како бисмо проширили нашу заједничку подршку за једну од најважнијих активности младих у Србији, јачање омладинског предузетништва. Част ми је да сам овде са градоначелницима и представницима  локалних самоуправа, који су потписивањем Меморандума о разумевању и показали јасну приврженост потребама младих људи у својим заједницама и пружили подршку Канцеларијама за младе. Потписивањем Меморандума,  сви присутни прихватају одговорност да предузму кораке ка решавању посебних изазова са којима су суочени млади у Србији у данашњем економском окружењу. ”  

Активности које у области омладинских активности спроводи УСАИД имају за циљ да повећају конкурентност омладине на тржишту рада и да им обезбеди приступ додатном образовању како би стекли вештине неопходне за успех у свету предузетништва. УСАИД тренутно подржава 60 од 103 локалних канцеларија за младе широм земље и до сада је у области основа пословања и предузетничких вештина обучила преко 620 младих људи. У склопу својих редовних активности у Србији УСАИД-ов Програм економске  сигурности подржава и активности организације “Достигнућа младих”. Ова организација је током Церемоније представила резултате свог рада са 2.700 средњошколаца из 93 школе у Србији постигнуте током прошле године. Ове године програм “Достигнућа младих” активан је у 124 школе и окупља скоро 4.000 ученика средњих школа у Србији.